Zadnje novice

NIČ VAS NE STANE, DA STE DOBRODELNI

Dohodnina dpikVsak državljan RS lahko do 1 % svoje dohodnine nameni tudi Društvu paraplegikov Istre in Krasa. To lahko storite do 31. maja 2021. Plemenito dejanje ne vpliva na višino plačila vaše dohodnine, če se za donacijo dohodnine ne odločite, se vaša dohodnina vrne v Proračun RS. Vašo dohodnino, ki jo boste namenili
Društvu paraplegikov, bomo porabili izključno za socialne stiske članov, ki jih tarejo. Če ste nam že namenili del dohodnine, vam ni treba ponovno izpolnjevati obrazca. Za to vašo gesto se vam ob tej priložnosti še posebej zahvaljujemo.
Kje in kako lahko oddate obrazec za namenitev dela dohodnine? Postopek:
1. Kliknite na - Obrazec - ga natisnite, izpolnite s svojimi podatki, podpišite ter pošljite na naslov: Finančni urad Ljubljana, p.p. 107, 1001 Ljubljana, vašo izpostavo FURS.
2. Obrazec lahko enostavno oddate elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki: (povezava: edavki.durs.si) V tem primeru kot upravičenca navedete Društvo paraplegikov Istre in Krasa z davčno številko 84790962.
Hvala, ker boste postali dobrodelni in z vašim plemenitim dejanjem pomagali našemu društvu.

DANE KASTELIC O STANJU NA PODROČJU INVALIDSKEGA VARSTVA V SLOVENIJI

Kastelic21Predsednik Zveze paraplegikov Slovenije in državni svetnik Dane Kastelic je 5. maja 2021 v intervjuju na Radio Prvi govoril o stanju na področju invalidskega varstva v Sloveniji.
Kljub napredku v zadnjem desetletju se invalidi še vedno srečujemo s precejšnjimi ovirami pri dostopu do zdravstvenega varstva, izobraževanja, zaposlovanja in prostočasnih dejavnosti, pa tudi pri udeležbi v političnem življenju. Pri nas obstaja večje tveganje revščine ali socialne izključenosti (28,4 %) v primerjavi z neinvalidi (18,4 %). Več kot polovica invalidov navaja, da so se v letu 2019 počutili diskriminirane, je zapisano v dokumentu Unija enakosti: strategija o pravicah invalidov za obdobje 2021-2030. Kakšno je stanje na področju invalidskega varstva v Sloveniji in katere so prednosti, ki bi jih bilo treba urediti na sistemski ravni, da bi bili invalidi vsestransko in kakovostno vključeni v vse oblike družbenega življenja, je v intervjuju, ki ga je vodila Petra Medved, govoril Dane Kastelic. Med drugim je omenil je Dan paraplegikov in ustanovitev naše organizacije, delovanje organizacije in življenje članov v času epidemije, financiranje FIHO , osebno asistenco, nepravilnosti pri nadomestilu za telesno okvaro, invalidske pokojnine, obnovitveno rehabilitacijo, vlogo Sveta vlade Republike Slovenije za invalide v času predsedovanja Slovenije v Evropski uniji... Odgovoril pa je tudi na vprašanje - kako izboljšati življenje invalidov.
Poslušajte

SLIKARSKA RAZSTAVA BENJAMINA ŽNIDARŠIČA NA HRVAŠKEM

Razstava Beno Zagreb21V Galeriji izvirne umetnosti v hrvaškem mestecu Zlatar so 24. aprila 2021 ob občinskem prazniku odprli samostojno razstavo našega slikarja Benjamina Žnidaršiča. V prostorih galerije se je slikar ljubiteljem likovne umetnosti predstavil s 33 novejšimi deli iz bogatega opusa ustvarjalnega dela. Razstavo je ob vseh varnostnih ukrepih proti koronavirusu in prisotnosti namestnice župana Krapinsko zagorske županije prof. Jasne Petek, slovesno odprla županja Jasenka Auguštan – Penetek. Ob tej priložnosti pa je čestitko občini in slikarju iz slovenskega veleposlaništva v Zagrebu poslal tudi mag. Bernard Šrajner. Na lep kulturni dogodek so bili vabljeni tudi predsedniki občinskih društev, organizacijske niti so bele v rokah Tanje Horvat, predsednice slikarskega društva Plavo svjetlo iz Zagreba, razstava pa bo odprta do 5. maja 2021.
Vsestranski umetnik – pesnik, pisatelj in slikar Benjamin Žnidaršič je tudi polnopravni član elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, kot soustvarjalec likovne dejavnosti pri Zvezi paraplegikov Slovenije, pa je za slikanje z usti navdušil kar nekaj naših najtežje gibalno oviranih članov tetraplegikov.

Vojko Gašperut - ime tedna na Valu 202

Ime tedna na Valu 202 je 19. aprila 2021 postal Vojko  Gašperut, slikar iz Cereja pri Sv. Antonu z izjemnim opusom, ki je izjemen še toliko bolj, ker slika z usti. Ob njegovi 70-letnici in 50-letnici ustvarjanja so v Kopru predstavili monografijo 150 njegovih del, ki tematsko pokrivajo njegovo slikarstvo, od podob domačega Breginjskega kota, do podob Istre in solin, ki so njegov priljubljen motiv.
Kandidata sta bila še Mankica Kranjec, novinarka in fotografinja ter Sebastian Pleško, vodja projekta Wuhobrani.
V pogovoru z voditeljem je Vojko povedal, da je koronavirus tudi njem prekrižal nekaj načrtov. Med njimi nekaj odmevnih razstav in tudi predstavitev monografije, ki je te dni virtualno potekala v koprski knjižnici Srečka Vilharja. Ob tem je dodal, da je presenečen ob veliki odmevnosti predstavitve, ki jo je knjižnica res dobro izvedla. Glede likovnega ustvarjanja pa je pripomnil, da je v tem čudnem času »pospravil« atelje in izgotovil še nekatera nedokončana dela. V nadaljevanju pogovora je poudaril, da ni tiste vrste človek, ki bi objokoval slabe stvari, zato se je po usodnem skoku v vodo spopadel s povsem novim življenjem in ga tudi polno zaživel. Ob podpori družine je smisel življenja našel v slikarstvu in dosegel izjemen uspeh. Ko govorimo o Vojku Gašperutu-Gašperju ne moremo mimo številnih razstav v Evropi, južni in severni Ameriki, do znamenitega Louvra v Parizu. Je pa tudi polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami in član Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Poslušajte

11972