Delavnica grafike1 ArsViva21V dneh med 23. februarjem in 25. februarjem 2021 smo v prostorih Zavoda Ars Viva izkoristili olajšavo ukrepov z možnostjo priprave delavnic do deset oseb inDelavnica grafike2 ArsViva21 izvedli tridnevno grafično delavnico. Na delavnici smo v okviru projekta z Valvazorjem po Notranjski drugič ustvarjali na izbrano temo. Poleg ustvarjalnega zanosa je delavnico zaznamovala tudi strokovna pomoč pri sami izvedbi tiska. Nekateri so prvič sami poskusili tiskati svojo grafiko. Drugi so na delavnici sodselovali prek video konference in ustvarjali na svojem domu.

Delavnico je vodil mentor grafični umetnik Jože Potokar iz Trbovelj. Delavnica grafike je bila sestavljena iz uvodnega teoretičnega in glavnega praktičnega dela. Ustvarjali smo na temo Janeza Vajkarda Valvasorja. Delavnice so se udeležili tudi člani Društva paraplegikov Istre in Krasa.

Cerkniško jezero je zaradi svojega presihajočega delovanja že od nekdaj burilo duhove in zbujalo ugibanja o ustroju svojega delovanja, privabilo je tudi Valvasorja. Iz opazovanja in raziskav je nastal tudi daljši zapis v 4. poglavju Slave vojvodine Kranjske.

Delavnica grafike3 ArsViva21Valvasorjevo delo ni bilo omejeno samo na eno področje – bil je namreč polihistor. Čeprav jeDelavnica grafike4 ArsViva21 bil po poklicu vojak, je večino svojega življenja zapisal znanosti, zbirateljstvu in preučevanju Kranjske, osrednjega dela današnje Slovenije. Tako je zapustil obširno znanstveno delo. Valvasor je bil eden prvih sistematičnih kartografov pri nas. Bil je prvi, ki se je pričel v večjem obsegu ukvarjati z bakrotiskom in je ustanovil svoje grafično podjetje. O njegovi izobrazbi in bogastvu pa priča tudi mogočna knjižnica, v kateri je imel vsa takrat pomembna znanstvena dela. Valvasor je zaradi svojega prispevka k slovenski znanost in kulturi ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine. Raziskava Cerkniškega jezera pomeni enega vrhuncev Valvasorjevega znanstvenega dela.

Teoretični del je zajemal zgodovino tiska, pomen razmnoževanja podobe, grafike kot obrti in umetnosti ter razvoj grafike v različnih obdobjih in posameznih kulturah. Praktični del je bil sestavljen iz neposredne predstavitve orodja in načina dela (preša, suha igla, rezbarski nožki, barva, linolej, papir, valjček). Temu sledi idejna zasnova končnega grafičnega dela posameznega udeleženca delavnice, razvoj ideje in domišljije ter skica. Delavnica grafike je vključevala tudi neposredno izrezovanje v matrico linoleja in tiskanje pod grafično prešo na tiskarski grafični papir z zaključnim specifičnim podpisovanjem grafike.

Na delavnici so sodelovali: Benjamin Žnidaršič, Željko Vertelj, Boštjan Močnik, Jože Potokar, Binca Lomšak, Renata Kovacs, Rasso Causevig, Maša Poplas, Urša Žnidaršič, Eva Mlinar, Milan Predovič in prek video povezave Boris Šter in Ana Šter.

dpik logo 
Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

4407093
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
625
529
2524
12021
4407093

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd