pint1V prvem tekmovalnem dnevu sta nastopila dva slovenska športnika. Naš strelec Franc Pinter - Ančo se v svoji paradni disciplini ni uvrstil v finalni nastop. Zaradi krčev, ki ga že nekaj časa pestijo, mu je padla koncentracija in zato verjetno tudi slabši nastop. Plavalec Darko Đurić je v finalu odplaval peti čas in z nastopom ni preveč zadovoljen.
Na stadionu Maracana v Rio de Janeiru so se 7. septembra 2016 s slovesnim odprtjem začele 15. paraolimpijske igre. Na največjem tekmovanju za športnike invalide sodeluje več kot 4300 športnikov iz 164 držav, med njimi tudi osem slovenskih.
V mimohodu držav udeleženk so se predstavili športniki paraolimpijci - slovensko reprezentanco je kot zastavonoša vodil strelec Franček Gorazd Tiršek. Paraolimpijski ogenj je prižgal plavalec Clodoaldo Silva, ki je na štirih paraolimpijskih igrah osvojil 13 medalj, od tega šest zlatih.
Po prihodu paraolimpijske zastave, prisegi športnikov in sodnikov, je igre uradno odprl novi brazilski predsednik Michel Temer

dpik logo40

2083