Večkrat sem se vprašal, kako lahko invalidi jadrajo? Na povabilo predsednika jadralnega kluba iz Molfalcona v Italiji Fulvia De Sensia »Vela senza limiti« smo si to možnost 16. februarja 2007 pustili v Molfalconu predstaviti predstavniki slovenskih paraplegikov in tetraplegikov. Društvo paraplegikov Istre in Krasa je predstavljal Vojko Gašperut, Društvo paraplegikov severno primorske Aleksander Grum, Zvezo paraplegikov Benjamin Žnidaršič in predstavnik Doma paraplegikov in Veslaškega kluba Piran Joško Joras. Sprejel nas je podpredsednik Jadralnega društva iz Molfalcona gospod Edi Rossetti (Societa Vela Oscar Cosulich) in drugi sodelavci, ki so nam prijazno predstavili njihovo delo z invalidnimi osebami.

Pogovarjali smo se o možnostih jadranja za slovenske paraplegike. Predvsem o možnostih izobraževanja na njihovih jadrnicah. V lasti imajo dve popolnoma varni jadrnici prilagojeni za invalide. Jadranje pa poteka v spremstvu zdrave osebe in spremstva. Določili smo tudi okvirni datum regate za invalide, ki bi bila 23. in 24. junija 2004 v Izoli. Potekala bi v dveh jadrnicah na čas s tem, da bi se ekipe menjavale. Ob tem bi potekala v Domu paraplegikov šola osnov jadranja in predstavitev jadralne opreme.
Vsi, ki vas zanima jadranje se lahko javite Janiju Trdini na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. . V prihodnosti vam bomo možnost jadranja prikazali tudi z video posnetkom.

Benjamin Žnidaršič

Nekaj linkov:

dpik logo40 Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso