Zadnje novice

PRVI KILOMETRI ROČNIH KOLESARJEV

Klobasarjenje1 Podcerkev18FOTOGRAFIJEKlobasarjenje2 Podcerkev18
V Podcerkvi je 19. maja 2018 Zveza paraplegikov Slovenije v sodelovanju z Zavodom Ars Viva organizirala že tradicionalno 4. srečanje ročnih kolesarjev.
Letos je bilo udeležencev malo manj (20) kot v preteklih sezonah, čemur sta botrovala slaba vremenska napoved in bolezni. Ročni kolesarji so se zapeljali po cestah Loške doline do Cerkniškega jezera nato pa pot nadaljevali čez Gorenje jezero do vasi Goričice in čez naseljeZa varnost kolesarjev je s spremljevalnim motorjem skrbel Adolf Košmrl Dane nazaj do Podcerkve. Kolesarjenje v idiličnem podeželju ponuja prečudovite razglede, prav tako pa gibanje na svežem zraku koristi psihofizičnemu počutju vsakemu izmed nas.
Preizkusili so tudi nova ležeča kolesa in električne V tandemu sta se preizkusili direktorica hostla Urša Telič Miler in Anka Veselpriklope, ki jih je Zavod Ars Viva pridobil s projektom “Skupaj zmoremo več”. Nova pridobitev je zbrane ročne kolesarje navdušila, saj bo obogatila kolesarsko ponudbo in ponudila možnost kolesarjenja tudi tistim, ki si ne morejo privoščiti nakup prilagojenega kolesa.
Klobasarjenje3 Podcerkev18V vožnji teh koles sta se v tandemu preizkusili tudi direktorica hostla Urša Telič Ročni kolesar Miler in odlična ročna kolesarka Klobasarjenje4 Podcerkev18Anka Vesel, ki priporočata da si vzamete čas in se z ročnim kolesom podate na kakšno kolesarsko pot v Podcerkvi in okolici.
Druženje se je v prijetnem vzdušju ob zvokih kitare hitro prevesilo v pozno popoldne.

DONACIJA ZA MOBILNOST PARAPLEGIKOV

FORD TRANSIT 6Spoštovani!
Društvo paraplegikov Istre in Krasa, združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače (paraplegike in tetraplegike), ki so vezani na uporabo invalidskega vozička. Društvo deluje na območju enajstih občin obalno – kraške regije in imamo 62 članov. Izvajamo posebne socialne programe, pogoj in osnova za izvajanje programov je program »Prevozi paraplegikov«, ki ga izvajamo z prilagojenim kombiniranim vozilom. Prevoze izvajamo v okviru društvenih programov kakor tudi individualno za potrebe članov, prevozi: v zdravilišča, zdravniku, servis in popravilo invalidskih vozičkov v Ljubljano, izobraževanja kakor tudi za individualne potrebe.
Društvo ima status društva, ki deluje v javnem interesu. Prevoze izvajamo tudi za druge invalide, oz. osebe vezane na uporabo invalidskega vozička, kakor tudi za varovance domov upokojencev in to brezplačno.
Omenjeno vozilo smo pridobili leta 2004 v okviru prijavljenega projekta PHARE in z njim prevozili preko 320.000 km.
Kljub rednemu vzdrževanju in visokim stroškom popravil nas je vozilo večkrat pustilo na cesti.
Društvo se trudi pridobiti sredstva tudi iz drugih virov in se prijavljamo že vrsto let na javne razpise vendar neuspešno.
Zaradi zgoraj omenjenih dejstev se je Upravni Odbor društva na svoji redni seji odločil, da vas zaprosi za prispevek, donacijo,... pomoč pri nakupu novega prilagojenega vozila. Cena novega prilagojenega vozila je cca 40.000 €.
Zavedamo se, da prošnje prejemate vsakodnevno, da časi v katerih živimo niso rožnati, vendar upamo, da boste razumeli našo potrebo in odvisnost o tovrstnem prevozu.
Z nabavo novega in varnega vozila bomo marsikateremu članu olajšali življenje in polepšali njegov vsakdan.
Za vaš odziv, prispevek, se vam vnaprej lepo zahvaljujemo in vas toplo pozdravljamo!

Predsednik U.O.
Željko Geci

ZAKLJUČEK LIGE IN 23. RADEJEV MEMORIAL

Sah1 NM18Društvo paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja je 8. maja 2018 v svojih prostorih že tradicionalno pripravilo sklepno šahovsko tekmovanje v ligi ZPS-Sah2 NM18GRADEX za sezono 2017-2018. Društvo je četrto kolo lige posvetilo tudi 23. memorialu Jožeta Radeja.
Za kar najboljše uvrstitve v posamični in ekipni konkurenci se je tokrat pomerilo 19 šahistk in šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze. Pred tekmovanjem je arbiter Ludvik Cvirn obrazložil pravila in potek tekmovanja, nato pa so tekmovalci odigrali sedem krogov po švicarskem sistemu in pravilih FIDE (dodatek za pospešeni hitropotezni turnir). Igralci so za posamične »partije« imeli za razmišljanje in poteze na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

REZULTATI LIGAŠKEGA TEKMOVANJA – 2017-2018
Predstavniki najboljših ekip ligeV sezoni 2017-2018 so šahisti v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije odigrali štiri kola. Prvo so z Brezovnikovim memorialom odigrali v Podcerkvi, drugo v Celju, tretje v Naklem, zaključno četrto pa z Radejevim Sah3 NM18memorialom v Novem mestu.
Po seštevku rezultatov vseh štirih krogov je naslov ligaškega prvaka v sezoni 2017-2018 že šestič zapored premočno osvojila DP Ljubljana (56,0), druga je bila DP Celje (45,5), tretja DP Koper (45,0), četrta DP Maribor (30,0), peta DP Novo mesto (23,5), šesta pa DP Kranj Sah4 NM18(3,5).

REZULTATI SPOMINSKEGA TEKMOVANJA
Najboljši na spominskem tekmovanjuKar nekaj pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije eno od šestih ligaških tekmovanj posveti tudi v spomin na svojega zaslužnega športnika. Društvo paraplegikov Dolenjske Bele krajine in Posavja že 23 let šahovski turnir posveča svojemu odličnemu šahistu in prvemu predsedniku društva Jožetu Radeju. Rezultati so šteli samo za posamične uvrstitve. Prehodni pokal in zlato medaljo je osvojil – Ljubiša Gajič – LJ (6), srebrno medaljo je za drugo mesto prejel Janko Koren - NM (5), bronasto za tretje mesto pa Franc Ivenčnik – CE (5).
Sah5 NM18Medalje je podelila žena pokojnega Jožeta Rdeja - Anica Radej. Ob zaključku ligaškega tekmovanja je šahistke in šahiste s čestitkami za osvojena mesta nagovoril vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner in se organizatorjemSah6 NM18 zahvalil za vzorno organizacijo posamičnih kol. Udeležence sklepnega šahovskega ligaškega in memorialnega tekmovanja pa je pozdravil tudi podpredsednik društva in športni referent Mirko Sintič, nato pa zmagovalcu podelil prehodni pokal. Medalje je najboljšim šahistom spominskega tekmovanja podelila Anica Radej, pokale za ligaško tekmovanje pa vodja šahovske lige ZPS-Gradex - Jasmin Sabljakovič.

VELIKA PRIDOBITEV ZA ČEBELARJE NA VOZIČKIH

Cebelnjak MS18Pred dobrim letom smo v Semiču ustanovili Čebelarsko sekcijo invalidov na vozičkih in drugih invalidov, 25. aprila 2018 pa dobili že učni čebelnjak, ki bo služil izpopolnjevanju čebelarjev na invalidskih vozičkih za delo s čebelami. Udeležence je nagovoril predsednik društva Stanko Novak. Sredstva za postavitev čebelnjaka je zbrala Čebelarska zveza Slovenije, načrt pa z našim arhitektom Matjažem Planincem pripravil arhitekt prof. Borut Juvanec. Čebelnjak je svetovna posebnost, ki je v konstrukciji prilagojen današnjim sodobnim razmeram v kompoziciji pa značilnostim pravega slovenskega čebelnjaka. Predsednik sekcije Ljubo Janežič. V dolžino meri 382, v širino pa 312 cm, v njem pa je osem panjev. Učni čebelnjak bo opremljen z vsemi osnovnimi pripomočki za sodobno čebelarjenje, vse pa je prilagojeno in dosegljivo čebelarjem na invalidskih vozičkih, ki bodo nadgrajevali svoje znanje, izmenjavali izkušnje, mlajše pa usposabljali za delo s čebelami. Nagovor predsednika Zveze Daneta Kastelica. Čebelnjak, ki ga je izdelalo tesarstvo Drago Črešnjovec s. p. iz Lendave, stoji v neposredni bližini Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, sredi cvetoče ravnice in nudi obilo paše za čebele. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Prekmursko društvo pa ima tudi največ čebelarjev na invalidskih vozičkih, ki bodo ob strokovni pomoči pomurskih čebelarjev lahko vzorno skrbeli za svoje čebelje družine. Srečanja se je udeležil tudi naš član in čebelar Damjan Žerjav.
(Zveza paraplegikov Slovenije)

dpik logo Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

3569324
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
294
816
5219
19853
3569324

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinajskd

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Logo sava zavarovalnicaspringer riders