Zadnje novice

VELIKONOČNO VOŠČILO

Velika noc voscilo21Drage članice in člani!

Želimo Vam blagoslovljene velikonočne praznike,
polne vere, upanja in ljubezni.
Naj Vam osrečujoča zavest Kristusove zmage nad smrtjo
vlije novega upanja in poguma za jutrišnji dan.

Kljub tem težkim časom za vse nas vam želimo lepo praznovanje,

Društvo paraplegikov Istre in Krasa

5. REDNI ZBOR ČLANOV DP ISTRE IN KRASA

Zbor clanov21Tudi tokrat smo se člani društva DP Istre in Krasa zbrali na rednem letnem zboru članov,tokrat zaradi epidemije koronavirusa preko spletne aplikacije JitsiMeet in sicer v ponedeljek 29. marca 2021 ob 10.00 uri. Predsednik društva Benjamin Žnidaršič odpre 5.redno sejo zbora članov ter ugotovi sklepčnost. Na spletu je prisotnih 15 naših članov. Nato smo izvolili zapisnikarja.
Ker je pred skoraj enim letom preminil naš dolgoletni predsednik Željko Geci se mu poklonimo z minuto molka.
Potrdili smo zapisnik z realizacijo sklepov 4.seje zbora članov z dnem 27.5.2020. Nato še potrdimo poslovno finančno poročilo za leto 2020, poročilo nadzornega odbora ter inventurne komisije. Seznanili smo se tudi s planom društva za leto 2021 in članarinami, ki ostajajo nespremenjene.
Predsednik zveze Dane Kastelic nam je predstavil novosti na področju (SOR) skupinska obnovitvena rehabilitacija, ki bo zaradi epidemije potekala malo drugače, zatem stanje populacije po društvih in pa finančno poročilo pri ZPS.
Diplomirana psihologinja in magistra socialnega dela pri ZPS Urška Rendulić nam je podala poročilo o programih, ki potekajo na ZPS.
Zbor članov je seznanjen, da je vodstvo društva na podlagi ugotovitve popisne komisije uskladilo terjatve in obveznosti z računovodskim servisom za leto 2020.
Zbor članov potrjuje izid poslovanja za poslovno leto 2020 in presežek prihodkov nad odhodki ki ga bo društva porabilo za izvajanje posebnih socialnih programov in poslovanje.
Sejo smo zaključili ob 12.uri.

VOJKO GAŠPERUT GOST V OBALNIH KNJIŽNICAH

Vojko Gasperut knjiznica 21PESTRO DOGAJANJE: Muhasti april v koprsko in ankaransko knjižnico prinaša zanimiva gosta

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper in knjižnici Ankaran se obeta zanimivo aprilsko dogajanje. Tako bodo v ankaranski knjižnici, 6. aprila, ob 18. uri gostili intelektualca in humanista Marka Pavliho, ki vam bo predstavil knjigo, ki nosi letošnje leto izdaje, Onkraj materialističnega prepričanja. Že 15. aprila ob 18. uri pa se bo v koprski knjižnici oglasil izjemni umetnik Vojko Gašperut, ki vam bo predstavil monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob 70-letnici slikarjevega rojstva. Oba dogodka bosta potekala virtualno na Facebook spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Najnovejša knjiga prof. dr. Marka Pavlihe nam nudi pogled skozi metaforični Galilejev teleskop v kvantni svet razširjene človekove zavesti. Ta sega daleč onkraj prevladujoče znanstvene materialistične paradigme, ki vključuje tudi suhoparne pravne teorije in paragrafe. Avtor se pogumno poda v poglobljeno raziskovanje zavesti, zaradi česar je bil povabljen tudi v Galilejevo komisijo v sklopu mednarodnega Znanstvenega in medicinskega omrežja.

Knjiga je sestavljena iz kolumn, ki jih je avtor v zadnjih nekaj letih objavljal na spletnem portalu IUS-INFO. Kot sam pove, je pisal po nekakšnem božanskem ali kozmičnem načrtu, ne da bi vedel, da spod njegovih rok nastaja zaokroženo delo, ki ga je mogoče brati na obroke, ne nujno po vrstnem redu, ali pa kot celoto. Kot so zapisali pri založbi GV, je v knjigi Onkraj materialističnega prepričanja spremenil le malenkosti, osvežil podatke in nekaj malega dopisal za vezivo, sicer pa so kolumne ostale v prvotni obliki, vendar knjiga nikakor ni le zmes starih sestavin, marveč nova spojina z dragoceno dodano vrednostjo. Z Markom Pavliho se boste tako virtualno srečali in pogovarjali 6. aprila ob 18. uri.

Ko vzklije slikarska žilica

V Koprski knjižnici bodo 15. aprila ob 18. uri gostili izjemnega slikarja Vojka Gašperuta, ki svoje umetnine ustvarja z usti. Predstavili bodo njegovo monografijo z naslovom Vojko Gašperut Gašper, ki je izšla ob 70-letnici slikarjevega rojstva.

Vojko Gašperut se je rodil 24. decembra 1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, leta 1960 pa se je preselil v Koper. Leta 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik. Kmalu po težki telesni poškodbi je vzklila njegova slikarska žilica in začel je ustvarjati umetnine, ki danes obiskovalcem njegovih razstav jemljejo dih. Je najdlje polnopravni član Mednarodnega združenja umetnikov invalidov (VDMFK – Vereinigung der Mund und Fussmalenden kunstler), ki svoja dela ustvarjajo z usti ali nogami. Je član Društva paraplegikov Istre in Krasa ter ustanovni član Zveze paraplegikov. Leta 2017 je postal član Likovne sekcije Leon Koporc, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Alojz Kraigher iz Ljubljane.

Že dobrih pet desetletij v svojih slikah zajema krajino in veduto, ki sta njegova domena oljnega slikarstva. Svojih značilnih motivov iz kraškega sveta ne podaja zgolj fotografsko, ampak svoje slike tudi študijsko slikarsko nadgrajuje v okvirih realizma. Velik del slikarskega upodabljanja je povezan z njegovim rodnim Breginjskim kotom, kjer v slikah ohranja delček starožitne, še predpotresne značilne lokalne arhitekture. Gašperut je tudi slikarski kronist v planerskem upodabljanju slovenske Istre, njene izginjajoče podeželske arhitekture in značilnih vedutnih pogledov ter krajinskih motivov.

Vir: REGIONAL  https://www.regionalobala.si/novica/pestro-dogajanje-muhasti-april-v-koprsko-in-ankaransko-knjiznico-prinasa-zanimiva-gosta

5. REDNA SEJA UPRAVNEGA ODBORA DRUŠTVA

Upravni odbor 5 Koper21V soboto 20. marca 2021 smo se tokrat že drugič zbrali pred računalniki ter preko portala Jitsi Meet uspešno izvedli 5. redno sejo upravnega odbora Društva paraplegikov Istre in Krasa in sicer v sestavi: Benjamin Žnidaršič-predsednik, Valter Mahne-podpredsednik-blagajnik, Mladen Fabjan-tajnik, Srečko Petkovšek-socialni referent, Kristjan Zadel-športni referent, Nick Špoljar Dežjot-delo z mladimi člani, Boško Božič, Klavdij Koren in Elvis Mihalič. Sodelovala sta tudi dva člana nadzornega odbora in sicer; Dragica Sušanj ter Siniša Jeremić.

Obravnavali smo naslednje točke dnevnega reda:

1. Pregled zapisa zapisnika 4. Seje U.O. z dne: 06.02.2021, pregled in realizacije sklepov.
2. Finančno poročilo za leto 2020 in finančni plan za leto 2021
3. Poročilo in delo nadzornega odbora
4. Vprašanja in pobude članov
5. Razno

Upravni odbor je tudi sklenil, da se bo občni zbor članov DPIK odvijal preko portala Jitsi Meet, povezava: https://meet.jit.si/dpik-predsednik.
Zato vse člane vabimo, kateri imate dostop do interneta vabimo, da se nam pridružite v ponedeljek 29. marca 2021 ob 10 uri.

Lepo pozdravljeni