Zadnje novice

JUBILEJNA RAZSTAVA SLIKARJA BENJAMINA ŽNIDARŠIČA

Beno razstava Avdovscina18FOTOGRAFIJE Naš vsestranski umetnik – slikar, pesnik in pisatelj Benjamin Žnidaršič je 8. junija 2018 v Ljudski univerzi v Ajdovščini odprl svojo 40. samostojno razstavo. V kulturnem programu so člani recitatorske skupine Norma 7 iz Brij recitirali Benjaminovo poezijo in brali odlomke njegove proze. Beno je Izdal tri pesniške zbirke - Ritem srca, Most na drugi breg in Zlate perutnice ter delo v prozi Govorica življenja. Leta 2009 je v Loški dolini ustanovil Zavod ARS VIVA.Poezijo in prozo je prebirala Vlasta Rebek - Dolenc
Slikarja je predstavila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič in zapisala: “Avtorjeva ustvarjalnost je tematsko razgibana, pripovedno slikovita in usmerjena predvsem v tradicionalne krajinske motive kot tudi v različna tihožitja in druge figuralne kompozicije. Tesna povezanost z rodnim notranjskim podeželjem, naravo Loške doline, Bloške planote in Cerkniškega jezera, čemur je namenil veliko pozornosti, odseva v mnogoštevilnih akvarelih, akrilih in oljih, kjer se razkriva kot dovzeten in zanimiv realist. Avtor 40. jubilejne samostojne razstaveNe zanika naklonjenosti izročilu starih mojstrov krajinarstva iz polpretekle zgodovine, a želi ob tem razviti svoj prepoznavni način slikanja. V realistično pripoved vnaša pritajeno impresionistično ali celo blago ekspresivno obarvan izraz. Smisel za gradnjo kompozicije je prepričljiv, prav tako občutek za obvladovanje perspektive, saj oblike modelira z barvo, svetlobo in senčenjem. Krajinske upodobitve postajajo nemirni zapisi in odslikave stvarnosti, ki je enkrat bolj, drugič manj izrazito poudarjena, saj vanjo spontano vnaša noto lirskega pridiha ali poetičnega razpoloženja.
Razstavljena delaŠe najraje slika v akvarelni, akrilni in oljni tehniki, kar mu nudi veliko izraznih možnosti: prosojnost, svežino, mehkobo, jasnost barv in spontanost. Krajinski izrezi in vedute v trenutku prenosa na papir ali platno ne postanejo privlačni le kot odslikava resničnosti, temveč tudi kot doživeta impresija in zapis nekega časa. Čar narave odkriva slikar v igri in barvah letnih časov. Željko Vertelj - predstavitev slikanja z ustiVčasih ga prevzame drobna cvetoča veja, osamljeno drevo sredi polja ali travnik z ostrnicami. Rad se prepušča vodnemu toku, reki, jezeru in morju. Zato je med njegovimi slikami kar nekaj primorskih in morskih motivov.”
Pred odprtjem razstave sta slikarja Željko Vertelj in Benjamin Žnidaršič, ki sta člana elitnega Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, predstavila slikanje z usti.

DONACIJA ZA MOBILNOST PARAPLEGIKOV

FORD TRANSIT 6Spoštovani!
Društvo paraplegikov Istre in Krasa, združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače (paraplegike in tetraplegike), ki so vezani na uporabo invalidskega vozička. Društvo deluje na območju enajstih občin obalno – kraške regije in imamo 62 članov. Izvajamo posebne socialne programe, pogoj in osnova za izvajanje programov je program »Prevozi paraplegikov«, ki ga izvajamo z prilagojenim kombiniranim vozilom. Prevoze izvajamo v okviru društvenih programov kakor tudi individualno za potrebe članov, prevozi: v zdravilišča, zdravniku, servis in popravilo invalidskih vozičkov v Ljubljano, izobraževanja kakor tudi za individualne potrebe.
Društvo ima status društva, ki deluje v javnem interesu. Prevoze izvajamo tudi za druge invalide, oz. osebe vezane na uporabo invalidskega vozička, kakor tudi za varovance domov upokojencev in to brezplačno.
Omenjeno vozilo smo pridobili leta 2004 v okviru prijavljenega projekta PHARE in z njim prevozili preko 320.000 km.
Kljub rednemu vzdrževanju in visokim stroškom popravil nas je vozilo večkrat pustilo na cesti.
Društvo se trudi pridobiti sredstva tudi iz drugih virov in se prijavljamo že vrsto let na javne razpise vendar neuspešno.
Zaradi zgoraj omenjenih dejstev se je Upravni Odbor društva na svoji redni seji odločil, da vas zaprosi za prispevek, donacijo,... pomoč pri nakupu novega prilagojenega vozila. Cena novega prilagojenega vozila je cca 40.000 €.
Zavedamo se, da prošnje prejemate vsakodnevno, da časi v katerih živimo niso rožnati, vendar upamo, da boste razumeli našo potrebo in odvisnost o tovrstnem prevozu.
Z nabavo novega in varnega vozila bomo marsikateremu članu olajšali življenje in polepšali njegov vsakdan.
Za vaš odziv, prispevek, se vam vnaprej lepo zahvaljujemo in vas toplo pozdravljamo!

Predsednik U.O.
Željko Geci

SLIKARSKA DELAVNICA - GABERJE 2018

Slikarska1 NG18Društvo paraplegikov severne Primorske je v okviru kulturne dejavnosti Zveze paraplegikov Slovenije in s pomočjo Javnega sklada za ljubiteljske kulturne dejavnosti, tudi letos organiziralo likovno delavnico. Tokrat je delavnica potekala 31. maja 2018, kar v in ob prostorih Društva paraplegikov severne Primorske.
Gostitelji so slikarkam in slikarjem najprej razkazali njihove nove prostor, ki so bili vsem všečni. Po kavici si je vsak izbral svoj ustvarjalni kotiček in pričelo se je slikanje motivov po lastni izbiri. Slikarka Dragica SušanjNa delavnici je ustvarjalo devet slikarjev Likovne sekcije, pogrešali pa so predvsem člane ki so bili odsotni zaradi zdravstvenih težav.
Slikarji so svoje znanje tudi tokrat nadgrajevali z nasveti zvestega mentorja Jožeta Potokarja –Cvrča. S podajanjem njegovega znanja se slikarji pridno učijoSlikarska2 NG18 različnih slikarskih tehnik.
Ure so hitro minevale, tako da so se po končanem slikanju še malo podružili in si izmenjavali izkušnje. Slikarje je nagovoril tudi predsednik društva Matej Gruden, vsi pa so se z minuto molka spomnili pred kratkim preminule njihove članice in odlične slikarke Zorice Razboršek.

VIŠJA SOCIALNA POMOČ IN VARSTVENI DODATEK – A NE SAMODEJNO!

S 1. junijem 2018 prične veljati novela Zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki določa višji osnovni znesek minimalnega dohodka. Osnovni znesek minimalnega dohodka po novem znaša 385,05 evra (velja že za vloge, vložene maja 2018). Novela določa tudi nove višine minimalnega dohodka, ki pripadajo posameznemu družinskemu članu in vplivajo na izračun cenzusa in posamezni znesek pravice.
S 1. junijem 2018 se o denarni socialni pomoči in varstvenem dodatku odloča na novo, zato morate vsi, ki prejemate denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek (in želite preračun), zanj zaprositi do konca julija 2018. Na center za socialno delo morate ponovno oddati vlogo z zahtevanimi prilogami, saj avtomatičnega odločanja in zvišanja zneska denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ne bo. Posledica ponovnega preverjanja vašega materialnega položaja lahko pomeni, da do pravice do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka ne boste več upravičeni (če so se v zadnjem času vaši prihodki povišali, imate po novem prihranke ipd.)
VLOGA (Zveza paraplegikov SLovenije)

dpik logo Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

3589310
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
896
838
3265
15256
3589310

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinajskd

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Logo sava zavarovalnicaspringer riders