Zadnje novice

STRELJANJE 4. KOLO MURSKA SOBOTA ZAKLJUČEK SEZONE

V sredo, 21. marca 2018 so strelci s 4. kolom zaključili strelsko ligo ZPS za sezono 2018. Tekmovanje, ki je potekalo v prostorih TVD Partizana v Murski Soboti, je organiziralo društvo DPPP skupaj z Zvezo paraplegikov Slovenije. Udeležilo pa se ga je 27 strelcev iz sedmih regijskih društev ZPS. Za pravilen potek tekmovanja sta skrbela sodnika Štefan Balaško in Štefan Majc.
Po končanem tekmovalnem delu je v bližnjem gostišču potekala razglasitev rezultatov in podelitev medalj in pokalov. Pred samo podelitvijo je zbrane pozdravil predsednik domačega društva Stanko Novak in vsem čestital za odlične rezultate ter nato skupaj s športnim referentom Francem Borovnjakom in predstavnikom za strelstvo na ZPS Robertom Žerovnikom podelil medalje najboljšim strelcem lige ZPS v posameznih konkurencah ter pokale najboljšim ekipam letošnje sezone.
V strelski sezoni 2018 je v konkurenci paraplegikov osvojil prvo mesto Jožef Franc DP Prekmurja in prlekije, ki je premagal drugouvrščenega Zdenka Lileka iz DP Podravja, tretjeuvrščeni pa je bil naš član Srečko Petkovšek iz DP Istre in Krasa.
V konkurenci tetraplegikov so na prvih treh mestih sezono 2018 zaključili; Leon Jurkovič na prvem mestu, Slavko Dunaj na drugem mestu in Franc Baum na tretjem mestu vsi iz DP Prekmurja in Prlekije.
Tekmovalci so se pomerili še v streljanju z zračno pištolo, kjer so slavili Ivica Vukadin iz DP Gorenjske na prvem mestu, Robert Žerovnik iz DP ljubljanske pokrajine na drugem mestu in Franc Borovnjak DP Prekmurja in Prlekije na tretjem mestu.
Tako kot že nekaj zadnjih let je tudi letos v ligi ZPS dosegla prvo mesto ekipa DP Prekmurja in Prlekije. Na drugem mestu je bila ekipa DP ljubljanske pokrajine in tretjeuvrščena ekipa DP Jugozahodne Štajerske. Naša ekipa DP Istre in Krasa se ni udeležila 3. kola v Slovenski Bistrici zaradi vremenskih razmer in pa pokvaril se nam je tudi kombi zato je bil skupni rezultat slabši.
Vsem tekmovalcem čestitamo za dosežene rezultate.
Streljanje1 M.Sobota18Streljanje2 M.Sobota18Streljanje3 M.Sobota18Streljanje4 M.Sobota18Streljanje5 M.Sobota18Streljanje6 M.Sobota18

DONACIJA ZA MOBILNOST PARAPLEGIKOV

FORD TRANSIT 6Spoštovani!
Društvo paraplegikov Istre in Krasa, združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače (paraplegike in tetraplegike), ki so vezani na uporabo invalidskega vozička. Društvo deluje na območju enajstih občin obalno – kraške regije in imamo 62 članov. Izvajamo posebne socialne programe, pogoj in osnova za izvajanje programov je program »Prevozi paraplegikov«, ki ga izvajamo z prilagojenim kombiniranim vozilom. Prevoze izvajamo v okviru društvenih programov kakor tudi individualno za potrebe članov, prevozi: v zdravilišča, zdravniku, servis in popravilo invalidskih vozičkov v Ljubljano, izobraževanja kakor tudi za individualne potrebe.
Društvo ima status društva, ki deluje v javnem interesu. Prevoze izvajamo tudi za druge invalide, oz. osebe vezane na uporabo invalidskega vozička, kakor tudi za varovance domov upokojencev in to brezplačno.
Omenjeno vozilo smo pridobili leta 2004 v okviru prijavljenega projekta PHARE in z njim prevozili preko 320.000 km.
Kljub rednemu vzdrževanju in visokim stroškom popravil nas je vozilo večkrat pustilo na cesti.
Društvo se trudi pridobiti sredstva tudi iz drugih virov in se prijavljamo že vrsto let na javne razpise vendar neuspešno.
Zaradi zgoraj omenjenih dejstev se je Upravni Odbor društva na svoji redni seji odločil, da vas zaprosi za prispevek, donacijo,... pomoč pri nakupu novega prilagojenega vozila. Cena novega prilagojenega vozila je cca 40.000 €.
Zavedamo se, da prošnje prejemate vsakodnevno, da časi v katerih živimo niso rožnati, vendar upamo, da boste razumeli našo potrebo in odvisnost o tovrstnem prevozu.
Z nabavo novega in varnega vozila bomo marsikateremu članu olajšali življenje in polepšali njegov vsakdan.
Za vaš odziv, prispevek, se vam vnaprej lepo zahvaljujemo in vas toplo pozdravljamo!

Predsednik U.O.
Željko Geci

KEGLJANJE 3.KOLO CELJE ZDOVČEV MEMORIAL

Kegljanje1 Celje18Kegljanje2 Celje18Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske je 16. marca 2018 v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo tretji krog ligaškega tekmovanja ZPS-Dom paraplegikov Pacug. Na kegljišču Golovec v Celju so se za ligaške uvrstitve pomerile ekipe iz sedmih pokrajinskih društev Zveze, kegljači pa so tekmovanje tudi Predstavniki najboljših ekiptokrat v ekipni in posamični konkurenci posvetili spominu na odličnega kegljača Petra Zdovca.
Janez Hudej z najboljšimi kegljačicamiV ekipni konkurenci je slavila domača ekipa DP Celje (1947), drugo mesto je osvojila DP Maribor (1690), tretje DP Ljubljana (1582), četrto DP Novo mesto (1575), peto DP Murska Sobota (1553), šesto DP Slovenj Gradec (1418), sedmo pa DP Koper (1275).
V najštevilčnejši moški konkurenci je največ kegljev podrl domači kegljač Roman Hrženjak (477), drugo mesto je osvojil Viktor Rupnik – LJ (461), tretje pa Janez Janžič - MB (456).
Kegljanje3 Celje18Najboljši med veterani v ženski konkurenci je slavila Senka Ivaniševič - LJ (443), druga je bila Marija Kerec - MB (425), tretja pa Martina Glavič - NM (397).
V skupini tetraplegiki je bil najboljši domačin Aleš Povše - CE (435), drugi Kristjan Žunko - MB (422), tretji pa Henrik Plank – CE (399).
Med starejšimi kegljači v skupini veterani je bil najuspešnejši Franc Borovnjak – MS (380), drugo mesto je osvojil Franc Simonič – MB (371), tretje pa Franc Kuhelj – NM (345).

SAMOSTOJNA RAZSTAVA BENJAMINA ŽNIDARŠIČA

Slikar Beno1 razstava18Slikar Beno2 razstava18Razstava Umetnost ne pozna ovir, smo odprli v torek, 27. februarja 2018 v Knjižnici Bena Zupančiča v Postojni. Prva velika pregledna razstava Benjaminam IMG 2239 m IMG 2230Žnidaršiča v Postojnski knjižnici želi ovrednotiti in predvsem ohraniti umetniški opus, hkrati pa odpira mnoga danes aktualna vprašanja, med drugim status invalidov v današnji družbi.
Skozi oči umetnika prinaša zgodbe iz sebe in iz svojega okolja z željo, da ljudje podprejo nove možnosti za razumevanje in spoznavanje slikanja z usti. Vprašanja, ki omogočajo različne načine razmišljanja in čutenja o trenutnih izzivih in težavah današnje sodobne družbe, v kateri smo priča turbulentni socialno-politični situaciji, poskuša umetnik s tokratno razstavo opozoriti na že zdavnaj priborjene pravice invalidov in jih ponovno zagovarjati. Njegova življenska izkušnja prav vsakemu ponuja v razmislek pomembnost človekove ustvarjalnosti. Z demonstracijo slikanja in pogovorom na to temo pred otvoritvijo razstave, je hotel opozoriti prav na to. Pogovor z njim je vodila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič, ki ga gotovo najbolj pozna. V kulturnem programu sta nastopila prijatelja Nejč Slapar in Dino Gojo, ki s svojim glasbenim preformansu posredujeta umetnost ljudem prav s takšnim zanosom kot Benjamin Žnidaršič.
Razstava odstira panoramski pogled čez raznoliko slikarsko dejavnost umetnika. V slikarstvu je svoje znanje dograjeval z občutkom do vsega kar je lepo. m IMG 2285Neprekinjeno ustvarjanja so ga privedla do začetnih korakov slikanja v sekciji, Zveze paraplegikov Slovenije do ustanovitve Zavoda Ars Viva. Začel je z akvarelom, zaradi svoje raziskovalne žilice je nadaljeval ustvarjalno pot v olju, akrilu in grafiki. m IMG 7487Nastajala so mnoga nova dela, ki so od preslikovanja narave prešla tudi v abstraktne vsebine, ki jim je mogoče slediti le s temeljnim poglabljanjem v likovno teorijo. V zadnji zaznavni slikarski fazi pa izpostavlja nanose z lopatico, ki jih tonsko ureja v kristalinične tonske prehode. Skozi prizmo njegove presoje in naših zaznav so izstopile presojne tople barve, ki se vežejo na čutenje človeka, ki se v veličini svojih razmišljanj in doživetij predaja naravi. Njegovi motivi so lirično Slikar Beno3 razstava18vezani na naravo in v njej zaznavni kolorit. Ta narava je topla, prosojna inSlikar Beno4 razstava18 vabljiva, predvsem pa morske podobe s toploto v širokem barvnam razponu. Predstavljeni opus je le del njegove slikarske pripovedi, ki jo je začel z liričnimi akvareli. Če bi njegovo ustvarjanje primerjali z naravo, ki jo dobro pozna, potem bi lahko trdili, da se je njegova notranja globina razbohotila v nadaljnjih likovnih iskanjih kot pomlad, ki prihaja.

dpik logo Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

 QR DPIK

 

 

 

 

Obiskovalci

3518096
Danes
Včeraj
Ta teden
Ta mesec
Skupaj
297
764
4792
21081
3518096

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinajskd

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Logo sava zavarovalnicaspringer riders