Zadnje novice

EKIPNO TEKMOVANJE V KEGLJANJU-NOVO MESTO

Kegljanje NM19Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele Krajine in Posavja je v okviru projekta 13. Rudolfovih tednov športa v organizaciji Zavoda Novo mesto, organiziralo ekipno tekmovanje v kegljanju. Tekmovanje je potekalo v ponedeljek, 15.04.2019, na kegljišču Portoval v Novem mestu, katero je popolnoma dostopno za osebe na invalidskih vozičkih.
Tekmovanja so se udeležile 4 ekipe pokrajinskih društev paraplegikov (DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja, DP ljubljanske pokrajine, DP severne Primorske in DP Istre in Krasa). Tekmovali so po pravilniku Zveze paraplegikov Slovenije. Za pravilni potek tekmovanja sta skrbela sodnika Matjaž Zaman in Aleš Čavlovič.
Največ kegljev je podrla in posledično osvojila pokal za prvo mesto domača ekipa DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (1822 podrtih kegljev), drugo mesto je osvojila ekipa DP ljubljanske pokrajine (1682 podrtih kegljev), tretje DP Istre in Krasa (1406 podrtih kegljev) in četrto mesto ekipa DP severne Primorske (1277 podrtih kegljev). Našim kegljačem vse čestitke za osvojeno tretje mesto.
Pokale in spominske medalje sta podelila referent za šport na društvu, Mirko Sintič in podpredsednica društva Martina Glavič. Mirko se je pred podelitvijo vsem prisotnim zahvalil za udeležbo in sodelovanje, zahvalil pa se je tudi prisotnima sodnikoma, za vso pomoč pri uspešni izpeljavi tekmovanja.

TRADICIONALNA LIKOVNA DELAVNICA V NOVEM MESTU

Likovna delavnica1 NM19Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja je tudi letos organiziralo že tradicionalno »LIKOVNO DELAVNICO« z udeležbo več kot deset članic inLikovna delavnica2 NM19 članov – likovnikov iz lokalnih društev Zveze paraplegikov Slovenije.
Med njimi so tudi slikarji, ki so člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z ust ali nogami in rezbarji.Delavnica je potekala Likovna delavnica3 NM198. aprila 2019 v prostorih društva, udeležencem mentor Rasso Causevig pa je udeležencemLikovna delavnica4 NM19 delavnice tudi tokrat svetoval pri ustvarjanju. Za organizacijo je skrbela slikarka Jožica Ameršek, vodja kulturne dejavnosti na društvu.
Slikarsko delavnico in razstavo del, so si poleg številnih članov društva in svojcev ter lokalnih medijev, ogledali tudi učenci iz bližnje šole Dragotina Ketteja. Kljub deževnemu vremenu, je dan minil v sproščenem in predvsem ustvarjalnem duhu.

DRŽAVNO PRVENSTVO V PARASTRELSTVU

StreljanjeDP Ljubljana19BILTEN - Na strelišču na Dolenjski cesti v Ljubljani je 7. aprila 2019 potekalo državno prvenstvo v parastrelstvu za leto 2019.
V treh kategorijah – s serijsko puško, s standardno puško in z zračno pištola se je prijavilo 89 strelcev, med njimi tudi strelci pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije.
SERIJSKA PUŠKA
Med strelci v skupini SH1 je bil najboljši Jožef Franc – MS (380), drugi je bil Franc Pintar – MB (360). Med našimi strelci je bil šesti Damjan Žerjav - KP (315) in deveti Srečko Petkovšek - KP (299).
V skupini SH2 si je drugo mesto pristreljal Slavko Dunaj – MS (373), šesti je bil Leon Jurkovič – MS (347), sedmi pa Jasmin Sabljakovič – LJ (347).
V ženski konkurenci v skupini SH2 je drugo mesto zasedla Vesna Novak – CE (349).
STANDARDNA PUŠKA
Med strelci paraplegiki v skupini SH1 je bil najboljši Franc Pinter – MB (317), tretji je bil Jožef Franc – MS (586)Streljanje z zračno puško
ZRAČNA PIŠTOLA
V streljanju z zračno pištolo v skupini SH1 je Primož Jeralič - KR osvojil prvo mesto.
NACIONALNA KATEGORIJA
V nacionalni kategoriji je naša ekipa v postavi (Dunaj, Jurkovič, Baum) s serijsko puško nastopila v kategoriji SH2, in je med šestimi ekipami osvojila drugo mesto (1061).
Tekmovanje je potekalo v organizaciji ZŠIS-POK, za izračun rezultatov in pripravo biltena je skrbel Igor Valant, tekmovanje sta vodila Primož Jeralič in Elvira Valant, glavni sodnik je bil Anton Majerle.

3. REDNI ZBOR ČLANOV DP ISTRE IN KRASA

Obcni zbor1 Pacug19Tokrat smo se člani društva DP Istre in Krasa zbrali na rednem letnem zboru članov v domu paraplegikov Pacug in sicer v sredo 27. marca ob 10.30 uri. Predsednik društva Željko Geci odpre 3.redno sejo zbora članov ter ugotovi nesklepčnost ker so bili trije člani upravičeno odsotni zato sejo preloži za 30 minut. Nakar se ugotovi, da jeObcni zbor2 Pacug19 zbor članov sklepčen in po pozdravnem govoru se predstavi dnevni red, ki je bil soglasno sprejet.
Z otvoritvijo 3.seje rednega zbora članov smo najprej izvolili zapisnikarja. Potrdili smo zapisnik z realizacijo sklepov 2.seje zbora članov z dnem 23.3.2018 ter nato še potrdili poslovno finančno poročilo za leto 2018, poročilo nadzornega odbora ter inventurne komisije. Seznanili smo se tudi s planom društva za leto 2018 in članarinami, ki ostajajo nespremenjene.
V poslovnih prostorih na Fornačah se izvaja program kompenziranje invalidnosti, ter program interesnih dejavnosti. Članom se tudi obrazloži da se bodo prevozi na obnovitveno rehabilitacijo izvajali v skladu s pravilnikom o prevozih z dopolnitvijo 14. člena o prevozih katere, je U.O. na svoji seji društva razpravljal in uskladili z navodili za izplačilo potnih stroškov ZPS., ter jih predlagal zboru članom. Obeležili bomo tudi 40 obletnico društva v mesecu oktobru.

Predsednik zveze Dane Kastelic nam je predstavil novosti na področju (SOR) skupinska obnovitvena rehabilitacija in pa 50 obletnico ZPS, ki se bo odvijala v domu paraplegikov Pacug 16. aprila.
Diplomirana psihologinja in magistra socialnega dela pri ZPS Urška Rendulić nam je podrobno opisala o delovanju in uresničevanju ciljev zveze, arhitekt Marko Tul pri ZPS pa o arhitekturnih ovirah in dostopnosti do javnih ustanov.
Bilo je tudi nekaj vprašanj predsedniku zveze glede financiranja društev, osebni asistenci, SOR-u...
Nato nam je direktor doma Marko Ferluga predstavil delovanje in potek obnovitvene rehabilitacije ki se bo odvijala v domu paraplegikov Pacug.
Po zaključku zbora članov smo ob dobri hrani ostali še v prijetnem druženju.

dpik logo40 Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso