Zadnje novice

KULTURNI PRAZNIK Z LIKOVNO KOLONIJO

Kolonija Podcerkev19Zveza paraplegikov Slovenije je v sodelovanju z Zavodom Ars Viva od 8. do 10. februarja 2019 v Youth Hostel v Podcerkvi pripravila likovno kolonijo.
Likovniki so pod mentorstvom Jožeta Potokarja – Cvrča svoje znanje za natečaj Zlate palete 2019 nadgrajevali iz osnovnih tehnik: grafike, risbe in akvarela. Hkrati pa so se med drugim seznanili tudi s tiskanjem grafike – linorez, jedkanici in suhi igli.Tehnika suha igla
V sklopu likovne kolonije je potekala tudi kulturna prireditev »Pomen kulture v odnosu do sočloveka,« ki ga je z besedami lepo opisal pisatelj Ivan Sivec. V uvodnem nagovoru je Janez Komidar – župan občine Loška dolina poudaril pomen kulturnega praznika, za popestritev in obogatitev Prešernovega dne pa je poskrbela glasbena skupina Frondo and the Suzukies s svojo priredbo Zdravljice in drugimi glasbenimi vložki.
Na koloniji so bili prisotni člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami – Dragica Sušanj, Željko Vertelj in Beno Žnidaršič ter drugi slikarji Likovne sekcije Zveze - Anka Vesel, Lučka Kocjančič, Miran Jernejšek, Klavdij Leban in vodja likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije Metod Zakotnik. Sodelovali so tudi slikarji drugih likovnih društev.
Za dobro počutje so poskrbele - Ivanka, Jelka, Nežka in Brigita.

STRELJANJE 3.KOLO SL. BISTRICA

Streljanje Sl.Bistrica19Strelci, ki tekmujejo v strelski ligi ZPS, so 1. februarja 2019 na strelišču v Slovenski Bistrici odstreljali tretji krog. Za ekipne in posamične uvrstitve se je v streljanju z serijsko zračno puško pomerilo 27 strelcev iz sedmih pokrajinskih društev Zveze. V skupini SH1 (streljanje brez naslona) je nastopilo 15 strelcev, v skupini SH2 je tekmovalo devet strelcev in ena strelka, dva strelca pa sta se pomerila v streljanju z zračno pištolo. Tretji krog lige na katerem je za ligaške uvrstitve nastopilo pet ekip, je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo Društvo paraplegikov Podravja.
Najboljše strelce ima prekmurska ekipa, saj ostaja tudi po tretjem krogu nepremagljiva (1.105), drugo mesto je osvojila ekipa organizatorjev DP Maribor (1.024), tretja je bila DP Koper (977), četrta DP Celje (966), peta pa DP Ljubljana (937).
Metod Zakotnik v streljanju z zračno pištoloV najmočnejši skupini SH1 je v posamični konkurenci bil ponovno najboljši Franc Jožef – DP-MS (373), drugo mesto je osvojil legenda med strelci paraplegiki Franc Pinter – DP-MB (369), tretje pa Zdenko Lilek – DP-MB (330).
Med težje gibalno oviranimi strelci v skupini SH2 so tokrat prva mesta osvojili strelci ekipe DP Murska Sobota. Največ krogov je dosegel Slavko Dunaj (373), drugi je bil Venčeslav Bizjak (360), tretji pa Leon Jurkovič (359).
Edina strelka Vesna Novak – DP CE je v skipini SH2 osvojilo osmo mesta (318). Tudi v tretjem krogu sta nastopila dva strelca iz DP Kranj v streljanju z zračno pištolo. Ivica Vikadin si je pristreljal 326, Metod Zakotnik pa 254 krogov.
Tekmovanje sta vodila sodnika Karel in Karli Vidmar.

ŠAH 2. KOLO CELJE

Sah Celje19BILTEN  Drugo kolo šahovske lige ZPS-GRADEX je 29. januarja v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije pripravilo Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske. V ekipni in posamični konkurenci se je pomerilo 21 šahistk in šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze.
V ekipni konkurenci je prvo mesto osvojila ekipa DP Ljubljana (15), na drugo mesto se je uvrstila ekipa DP Celje (12), tretje mesto sta si z 11 točkami razdelili DP Koper in DP Celje, četrta je bila DP Novo mesto (10).
V posamični konkurenci je prvo mesto osvojil Edo Planinc - LJ (7), drugo Franc Pinter – MB (5), tretje pa Alis Nukič - NM – (5).
Tekmovanje je po pravilih Šahovske zveze Slovenije brez zapletov vodil arbiter Marjan Drobne. Pokrovitelj lige je GRADEX d.o.o.. iz Šempetra v Savinjski dolini.

Lestvica po dveh krogih:
1. DP Ljubljana 27.5
2. DP Celje 24.5
3. DP Koper 24
4. DP Maribor 22

STRELJANJE 2.KOLO ANKARAN

Streljanje1 Ankaran19REZULTATI Drugi krog strelske lige je v organizaciji Zveze paraplegikov Slovenije 19. januarja 2019 pripravilo naše društvo paraplegikov Istre in Krasa. Izredno uspešen je bilStreljanje2 Ankaran19 naš član Srečko Petkovšek, ki je dosegel prvo mesto. Na strelišču v Ankaranu se je v ekipni in posamični konkurenci pomerilo 24 strelcev iz sedmih pokrajinskih društev Zveze. V skupinah SH1 in SH2 so tekmovali s serijsko puško in zračno pištolo, za pravilen potek tekmovanja in izračun rezultatov pa je skrbel državni sodnik Stane Frolich.
V ekipni konkurenci je prvo mesto osvojila nepremagljiva DP Murska Sobota (1.060), na drugo mesto se je zavihtela domača ekipa DP Koper (985), tretja je bila DP Celje (982), četrta pa DP Maribor (886).
Streljanje3 Ankaran19V skupini SH1 v posamični konkurenci, kjer strelci streljajo brez naslona, je bil najboljši našStreljanje4 Ankaran19 član Srečko Petkovšek – DP-KP (339), drugo mesto je osvojil Vinko Hren DP-CE (336), tretje pa Jordan Ušaj DP-NG (334).
Ivica Vukadin tekmuje v streljanju z zračno pištoloV posamični konkurenci SH2 (strelci tetraplegiki tekmujejo z naslonom), so prva mesta osvojili prav tako nepremagljivi strelci DP Murska Sobota. Najboljši rezultat je dosegel Slavko Dunaj (364), drugi je bil Venčeslav Bezjak (363), tretji pa Leon Jurkovič (362). Vsi strelci so bili izredno izenačeni.
Nastopila je tudi strelka Vesna Novak - DP CE, ki je v skupini SH2 s 319 krogi osvojila osmo mesto.
Dva strelca sta se pomerila v streljanju z zračno pištolo. Najbolj mirno roko je imel Ivica Vukadin (317), drugo mesto je osvojil Metod Zakotnik (258) – oba DP-KR.
Vsem strelcem iskrene čestitke.

dpik logo Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso

1933

grb pivkagrb hrpelje kozinajskd