FOTOGRAFIJE -REZULTATI - Ekipe pokrajinskih društev, ki igrajo v šahovski ligi pri Zvezi paraplegikov Slovenije so 6. aprila 2014 v prostorih Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja odigrale zadnji, četrti krog. Hkrati je bilo to tudi 19. spominsko tekmovanje Jožeta Radeja, prvega predsednika dolenjskih paraplegikov in odličnega šahista.
Ekipe šestih pokrajinskih društev so prvi krog ligaškega tekmovanja odigrale v Kopru, sahdrugega v Ponikvah, tretjega v Mariboru, četrtega pa v Novem mestu. Po seštevku rezultatov je naslov najboljše ekipe v sezoni 2013/2014 osvojila ekipa DP ljubljanske pokrajine.
Na tokratnem šahovskem srečanju se je na črno belih poljih v posamični in ekipni konkurenci pomerilo 22 šahistk in šahistov iz petih pokrajinskih društev. Po obrazložitvi pravil arbitra Ludvika Cvirna so šahistke in šahisti v posamični konkurenci odigrali sedem kol po švicarskem sistemu in pravilih FIDE (dodatek za pospešeni hitropotezni turnir). Igralci so za posamične »partije« imeli za razmišljanje in poteze na voljo deset minut, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst.

REZULTATI LIGAŠKEGA TEKMOVANJA:
Prvo mesto je osvojila ekipa DP ljubljanske pokrajine (56,5), druga je bila ekipa DP Istre in Krasa (47), tretja ekipa DP severne Štajerske (39), četrta ekipa DP jugozahodne Štajerske (38), peta ekipa DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja (25), šesta pa ekipa DP Prekmurja in Prlekije (14).

REZULTAI MEMORIALNEGA TEKMOVANJA JOŽETA RADEJA:
V ekipni konkurenci se je na prvo mesto uvrstila ekipa DP ljubljanske pokrajine (15,5), drugo mesto je osvojila ekipa DP severne Štajerske (14), tretje ekipa DP jugozahodne Štajerske (12), četrto ekipa DP Istre in Krasa (12), peto pa ekipa DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja.
Med šahisti je v posamični konkurenci prvo mesto, prehodni pokal in zlato medaljo osvojil Adam Dmitrovič – LJ (6), srebrno medaljo je osvojil  Zlatko Bernašek - LJ (5,5), bronasto pa Janko Koren – MB (5).
Ob razglasitvi rezultatov je šahiste nagovoril in jim za dosežene rezultate čestital vodja športa pri Zvezi paraplegikov Gregor Gračner. Omenil je vlogo športa pri paraplegikih in tetraplegikih, predstavil ligaška tekmovanja, nato pa zmagovalnim ekipam in zmagovalcem v posamični konkurenci skupaj s sodnikom Ludvikom Cvirnom podelil odličja. Šahistka Anica Radej pa je vsem udeležencem poklonila svoje unikatne ročne izdelane spominke.
Tekmovanje je brez zapletov vodil arbiter Ludvik Cvirn.

FOTOGRAFIJE - Sikarji Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije so na zadnji aprilski dan uspešno izvedli tradicionalno likovno delavnico v Gabrjah pri Tolminu. Tako kot vsako leto se je tudi tokrat večina slikark in slikarjev zbrala pri Lebanovem čebelnjaku in tudi tokrat sta bila z njimi oba naša mentorja Rasso Causevig in Jože Potokar-Cvrčo. Prireditev je v okviru kulturnih aktivnosti in s pomočjo Javnega sklada za ljubiteljske kulturne dejavnosti, organiziralo Društvo paraplegikov severne Primorske.
Z delavnico so pričeli v lepem sončnem vremenu, končali pa žal s plohami. Kljub spremenljivemu vremenu pa je bilo vzdušjev slikoviti doluni Soče ustvarjalno, sproščeno in veselo. Zaključek delavnice je s plesom in skečem popestrila folklorna skupina Razor, prav za konec pa so domači v počastitev praznika dela - 1.maja prižgali tudi kres.

4197968
4197968